Waarom voorlezen belangrijk is

Jun 29, 2020

Kinderboeken, prentenboeken en voorleesverhalen. Ze zijn zo heerlijk.

Zelf zijn we ontzettende die-hard fans van kinderboeken. Zelfs voor we kinderen hadden om aan voor te lezen, bladerden we al mijmerend door een prentenboek om de mooie illustraties te bewonderen. Nu we dan effectief kinderen hebben, gooien we alle onnodige schaamte helemaal overboord en halen we onze kinderboeken van het boekenrek. Status boekenrek? Euh… ontploft?!

Maar wat is nu de sterkte van kinderboeken? En waarom is het zo ontzettend belangrijk om kinderen te laten lezen of voor te lezen? Volg even mee!

Gus aan zijn boekenrekje 🙂

Het belang van voorlezen

Het is wetenschappelijk bewezen én proefondervindelijk ondervonden (ahum) door een bevriende leerkracht 1e leerjaar: kinderen die van jongs af aan voorgelezen zijn, hebben een betere taalontwikkeling en starten vlotter met woordjes leren.

Ze hebben onder andere een betere taalontwikkeling omdat hun woordenschat uitgebreider is tegenover kinderen die niet of nauwelijks voorgelezen worden. Een belangrijke note om hierbij mee te geven is dat je als voorlezer de tekst gewoon de tekst moet laten. Zit er al eens een moeilijker woord tussen? Lees het gewoon mee en leg het eventueel kort uit. Achter (zo goed als) elk boek zit een nauwkeurig samengesteld team van schrijver, taalkundigen, redacteurs en illustrator. Elk woord, elke zin, hoe kort dan ook, wordt gewikt en gewogen. Als zij er dus voor kiezen om een specifiek woord in de tekst te zetten, heeft dat een weldoordachte reden. Dus go go, uitleggen maar (als je zelf het woord begrijpt uiteraard). Oops.

Vanaf welke leeftijd voorlezen?

Oké jongens, hier kunnen we héél eenvoudig op antwoorden: op lezen en voorlezen staat geen leeftijd. Het is voor jong en oud gewoon fijn om te doen.

Baby’s vinden het leuk om naar plaatjes/tekeningen met grote contrasten te kijken, knisperboekjes te voelen of in de mond te steken. Boekjes met zwart-witte tekeningen en vlakken vinden ze enorm boeiend. Daar kan je dan ook geleidelijk aan felle basiskleuren aan toevoegen zoals rood, geel, groen en blauw.

We spreken zelf uit ondervinding dat een eenvoudig voorleesboek ook al voor baby’s vanaf 7 à 8 maanden kan. Gus reageerde op die leeftijd namelijk al extatisch enthousiast op de illustraties van ons boek Ik help…de brandweer. Het is een kartonboek, waardoor hij zelf ook de pagina’s kon omslaan (zonder ze stuk te maken). Alleen dit omslaan van de pagina’s was al een ontdekkingstocht voor meneertje. Wanneer we dan bij het lezen zelf op de knop van de brandweersirène drukten, sloeg hij er met zijn handje ook nog even op. Intussen is hij 15 maanden en zijn de meeste “doe-opdrachtjes” geen geheim meer voor hem. Dan gaat hij schattig bij onze voorleeszetel staan, al wijzend naar het boek van “Tuta” in zijn boekenrekje.

Ook Dré is helemaal in de ban van Ik help… de brandweer en wordt lichtjes extatisch als hij op het knopje van de sirène mag drukken, de slang uitrollen of ook de pagina mag omslaan. En geloof het of niet: hij is intussen zo’n 8 maanden oud 🙂
Zo zie je maar dat eenvoudige en kleurrijke illustraties erg in de smaak vallen bij jonge kijkertjes. Een extra plezierpuntje zijn de kartonnen pagina’s die bestand zijn tegen een peuterhandje.

De bewuste sirène-spread uit Ik help… de brandweer 🙂


Peuters kunnen heel eenvoudige verhaaltjes stilaan volgen. Is dat toch nog wat te moeilijk? Dan is een boekje met herkenbare voorwerpen of diertjes ook heel fijn om te doen. Samen aanwijzen, geluidjes maken (en dit dan tig keer herhalen).


Herhalen, herhalen en nog eens herhalen. Dat is de rode draad doorheen (voor)lezen op alle leeftijden: als ze éénmaal fan zijn van een boek, willen ze dat elke keer weer opnieuw herbeleven.


Het plezier van (voor)lezen

Nieuwe werelden ontdekken en op avontuur gaan. Dat is het grote plezier van lezen. Kinderen kunnen hun fantasie gebruiken om mee te beleven wat er in het boek gebeurd. Het is mooi om hen de emoties en verwondering zien te beleven.

Het zorgt ook gewoon voor een gezellig momentje tussen voorlezer en kind(eren). Samen lekker knus bij elkaar en wegduiken in een andere wereld. Het kan een mooi ritueel zijn voor het slapengaan, een momentje waar kinderen vaak heel erg naar uitkijken. Maar het kan uiteraard ook gewoon doorheen de dag, als een leuke activiteit.

Het plezier van boeken maken

We hebben het grote geluk dat Annelies een aantal leuke boeken mocht illustreren en vormgeven! Het zijn telkens boeken voor verschillende leeftijdsgroepen, dus er is letterlijk voor ieder wat wils. Annelies maakt steeds de boeken met zichzelf als kind in gedachten. Ze wil de boeken steeds maken hoe zij ze vroeger ook het liefst had. Om de huidige generatie kinderen eenzelfde beleving en liefde voor boeken mee te kunnen geven.

Ze heeft al voor verschillende uitgeverijen mogen illustreren. Een overzicht vind je op onze website. Je kan daar ook een exemplaartje aanschaffen als je dat zou wensen. Dat is zowel voor jullie als voor ons fijn, want zo blijven we in staat om ook in de toekomst boeken te blijven maken.

Dus kunnen we besluiten…

Blijf lezen, blijf wegdromen in fantasieën en blijf die gezellige momentjes creëren met je kind. Dat is quality time van de bovenste plank en maakt herinneringen voor later. Maar dat is ook de woordenschat van je kind rijker maken en het al een paar stapjes vooruit laten zetten in het leven. En is dat niet wat we allemaal willen?

Max & Millie – Allemaal beestjes verkrijgbaar in onze webshop


Heb je interesse in één van onze boeken? Je kan ze hier bekijken.
Ze werden allemaal geïllustreerd door Annelies. Indien je wil, signeert ze jouw persoonlijke exemplaar.

categorie:

delen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LEAVE A COMMENT